zaterdag 21 november 2009

Yum Cha en zijn Dim Sum


Het chinese Yum Cha heeft als betekenis het hele beleving van het theedrinken, dus niet het theedrinken en 'ceremonie' op zich. Dim sum zijn de hapjes die bij het theedrinken horen. Er zijn verschillende soorten dim sum, varierend van hartige, zoute, zoete en zure varianten. Tegenwoordig zijn dim sum in elk chinese restaurant op de kaart te vinden. Ook al wordt het niet expliciet genoemd, als je kijkt bij de bijgerechten, vind je meestal dim sum terug.
Een bekende soort dim sum is natuurlijk de gao, waaronder de bekende siauw mai ondervalt. Wanneer een dim sum de naam gao heeft, betekent dit dat dit hapje een vulling heeft dat is omgeven door deeg. Deze deeg kan de normale bloem zijn, maar ook deeg dat gemaakt is van plakrijst. Doordat plakrijst gluten bevat, wordt de deeg erg plakkerig. Deze kun je herkennen aan het witte, licht transparant/glanzend deeg. Gao kunnen gestoomd of gebakken worden. Meestal zijn de hapjes die een deeglaag van plakrijst hebben, gestoomd.
Naast de hartige dim sum is er ook een heleboel zoete dim sum, meestal gegeten om de theemaaltijd af te sluiten. Jin deiu is een voorbeeld hiervan. Jin deui lijkt op de indonesische onde onde, alleen is deze gevuld met mungbonenpasta en is de chinese jin deui gevuld met lotus of zwarte bonen pasta. Jin deui is gemaakt van het meel van plakrijst en is daarmee ook plakkerig. Het deeg wordt gevuld met de zoete pasta en vervolgens gefrituurd waarna er sesamzaadjes over de bollen heen wordt gestrooid.
Hoewel dim sum vroeger bedoeld was als snack, is het nu in modern china en de omringende landen gebruikelijker om een grote hoeveelheid dim sum te nuttigen als een maaltijd, natuurlijk vergezeld met thee. Dit is overigens geen goede gewoonte. Dim Sum is typisch chinees en chinese hapjes staan bekend om hun veelvuldige vet, ve-tsin en andere smaakversterkers gebruik. Als je het eet is het prima, (wij doen het ook en kunnen er niet mee stoppen), maar probeer geen kilo's dim sum verorberen in een keer. Maar aan de andere kant: Ga het niet totaal vermijden, want daarvoor zijn ze gewoon te lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten