dinsdag 6 oktober 2009

Familie Bami

Bami en noodles zijn hele lekkere en voedzame ingredienten die maar al te vaak gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Er is niet een soort bami of noodles. Nee, gelukkig maar, anders zou de Aziatische keuken er een tikkeltje saai eruit hebben gezien.
Nee, er zijn echt een heleboel soorten bami. Als je kijkt naar de landen in Azie, kun je ervan uitgaan, dat elk land zijn eigen soorten bami kent. Dikke, dunne, lange, korte, gekruld of juist recht, je hebt ze in alle soorten en maten. Ze hebben allemaal wel wat gemeen: ze worden allemaal gemaakt van meel. Dit kan volkorenmeel zijn, maar ook boekweitmeel en rijstmeel zijn niet onbekende grondstoffen.
De bami die de meesten van ons kent, komen vast uit de pakjes instant noodles zoals supermie/indomie, yum yum, cup noodle enz. Niks mis met deze noodles, maar ik raad je ook aan eens de winkel in te duiken en gewoon een pak bami/noodles te pakken en deze te koken. Oke, je hebt geen leuke kant en klare kruiden in een zakje en olie, maar dit valt heel goed te compenseren door een eetlepel oestersaus en sojasaus (dit kan ketjap manis zijn, maar je kunt ook chinese sojasaus gebruiken, of beide) door de bami te doen. Bovendien kun je dan ook meteen vlees en groenten bij aan toevoegen.
Wanneer je in de toko komt en je ziet de schap met de vele soorten bami, snap ik wel dat je geen keuze kunt maken. Daarom heb ik hier 3 soorten bami op een rijtje gezet die uitstekend geschikt zijn om mee te beginnen, wanneer je de bami wokt:
Als eerst de rechte, witte, chinese mie. Deze gedroogde is erg geschikt om mee te wokken, maar vergis je niet: Deze mie moet erg lang koken, voordat je het in de wok kunt stoppen. Reken op minstens 10 minuten.
De gewone eiermie is ook erg geschikt. Deze mie is nogal gelig. Je moet met deze mie een beetje oppassen dat je het niet te lang laat koken, anders gaat het helemaal mushie worden en valt er niks te wokken. Reken op maximaal 5 minuten.
Soba is echt de lekkerste noodle. Het wordt voor een deel gemaakt van boekweitmeel, waardoor het er een beetje groenig/bruin uitziet. Deze mie is snel klaar. Reken op maximaal 8 minuten koken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten