zaterdag 26 september 2009

Oosterse Horror: Korea

Na de verhalen over de spoken in China is nu een ander Aziatisch land aan de beurt. Dit keer viel de keuze op een ‘’buurland’’ van China; Noord en Zuid Korea. Ook daar kennen ze spoken die elk hun eigen karakters hebben.
Laten we maar eens beginnen bij de dokkaebi, een spookachtig wezen in de Koreaanse mythologie. Deze wezens doen me heel erg denken aan Harry Potter. Dit komt doordat ze toverstokken hebben waarmee ze spreuken sturen op mensen en in sommige versies hebben ze een kleed, dat hen onzichtbaar maakt. Overigens zijn deze wezens erg goedaardig. Ze spoken alleen mensen die slecht zijn en belonen de goede mensen.
De vos met negen staarten is over algemeen een bekend mythisch figuur in Azie. Zowel Japan (kitsune) als China (huli jing) kent zijn eigen variant. Ook Korea kent dit wezen en noemt het Kumiho. Terwijl in China en Japan dit wezen wordt gezien als inteligente wezens die soms mensen plagen, wordt de kumiho in Korea gezien als een boosaardig kwaad wezen dat alleen maar ongelukken brengt. Zo zou het de harten van mensen moeten eten om voledig mens te kunnen worden. Een ander versie vertelt dat de kumiho na 100 mensenharten te hebben geconsumeerd een mens kan worden wanneer het bloot worden gesteld aan de volle maan. Het is mooi om hier de link te zien naar de westerse weerwolven.
Om het plaatje van de vossen compleet te maken bestaan er ook Bulyeowoo. Dit zijn vossen die 100 jaar oud zijn geworden en hierdoor zich kunnen veranderen in mooie jonge vrouwen.
En om deze post goed af te sluiten heb ik een random weetje over Korea: Wist je dat de mp3 een Koreaanse uitvinding was?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten